Entri Menarik

2 Jan 2012

Macam Mana Nak Root Android

Kalau korang nak pakai application yang "pelik-pelik" kat Android, korang mesti la rootkan handphone tu terlebih dahulu.

Root ni menatang apa?
Root ni maksudnya korang nak gain access handphone tu as a Administrator instead of user biasa. So bila dah jadi Admin, macam-macam la boleh buat.

Contoh Root Application
Jom follow tutorial ni

Step 1: Download USB Driver based on model phone atau install PC Suite/Companion (PC Suite/Companion sekali dengan USB driver)
USB Driver 4 Xperia X8: X8 USB Driver
Step 2: Download SuperOneClick (Software ni hampir boleh root kan semua jenis handphone)

Step 3: Install USB Driver atau PC Suite/PC Companion

Step 4: Turn On USB Debugging dekat Handphone. (Settings>Applications>Development>USB Debugging)


Step 5: Double click SuperOneClick dan tekan button Root


Step 7: Tunggu lebih kurang 5 minit.

Step 8: Restart handphone dan siap

14 comments:

  1. wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

    ReplyDelete
  2. nk try...gerenti x brick ke?

    ReplyDelete
  3. super oneclick ade trojan lak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. try disable dulu antivirus tu dan run oneclick as administrator.

      Delete
    2. kalau pakai samsung note cam mane cara nyer

      Delete
    3. try google "samsung note root".. tak buat tutorial tu sebab tak mampu beli note.. hehehe

      Delete
  4. rooting device smpai step brapa bro? wa nye ni smpi step #5 tak gerak2 lah..

    ReplyDelete
  5. Shah Rizar...bantu sya cara nk upgrade sendiri ace plus

    ReplyDelete
  6. hi. nak tny. lepas saya root, phone saya takde reception/no signal. apa nak buat? pls reply to me asap or email me syedmuzzamir@gmail.com thanks

    ReplyDelete
  7. macam mana saya nak unroot semula S2 saya...pasal nak jual hp ni...tolong admin...

    ReplyDelete
  8. Nk tnye nk root ny emg download kt henset jew kn..??

    ReplyDelete
  9. mcm mne nk amik / nk cari Development too x phm sbb saya pakai sony xp c

    ReplyDelete
  10. bro lepas saya root phone, bila dia habis bateri ke ter-off ke whatsapp twitter contact no semua hilang. nak buat macam mana ni ? T_T

    ReplyDelete